Omakotitalon kuntotarkastus
Omakotitalon kuntotarkastus nostetaan esiin kaupan kohteen tekninen kunto. Kuntotarkastajan tehtävä on olla puolueeton asiantuntija asuntokaupassa myyjälle ja ostajalle. Vaikka kuntotarkastus tehtäisiin ennen asunnon myyntiin laittamista, tulee kuntotarkastajan olla puolueeton asiantuntija ja turvata myös ostajan etuutta tarkastuksen suorittamisessa.
Kuntotarkastuksessa tulee huomioida kohteessa rakennuksen
- Rakennuksen tekninen kunto
- Korjaustarpeet
- Vaurioriskeistä
- Käyttöturvallisuusriskeistä
- Terveysriskeistä
- Toimenpide-ehdotukset
Toimenpide-ehdotukset eivät ole osapuolia velvoittavia, mutta niiden noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa rakennukseen vauriotilan. Tyypillisesti toimenpide-ehdotukset kohdistuvat vaurioiden ennaltaehkäisyyn.
Kuntotarkastus omakotitalo
Kuntotarkastus omakotitaloon tulee tehdä suoritusohjeen KH 90-00394 mukaisesti. Suoritusohje määrittelee tarkoin tarkastuksen laajuuden aina tilauksesta raportin kirjauksien muotoiluun. Suoritusohjeen on laatinut työryhmä jossa on ollut edustajia useista eri sidosryhmistä mm; rakennusteknisiä asiantuntijoita, ympäristöministeriö, Kuluttajavirasto, Kiinteistöliitto. Tavoitteena on ollut turvata kaikkien osapuolten etu, etenkin kuluttajien etuus. Suoritusohjeen noudattaminen auttaa myös kuntotarkastajaa sopimaan tarkastuksen laajuudesta. Ohje on yli 10 sivua ja lisäksi eri viittaukset säädöksiin.
Suoritusohjetta mukailevat tarkastukset ovat tyypillisesti yrityksen omia palveluita, joissa yritys on itse määritellyt tarkastuksen laajuuden ja kuntotarkastajan vastuun. Näissä tarkastuksissa yleensä kuluttajalle jää epäselväksi palvelun kokonaisuus. Hopealinna Oy noudattaa asuntokaupan kuntotarkastuksen suoritusohjetta KH 90-00394 omakotitalon kuntotarkastuksessa.
Kuntotarkastus tilaus
Kuntotarkastuksen sopiminen alkaa kirjallisella sopimisella. Kirjallisesti sovitaan tarkastuksen ajankohta, hinta ja suoritettava palvelu. Tilausvahvistuksen yhteydessä tilaaja saa valmistautumisohjeet kuntotarkastukselle kirjallisesti. Tärkeimpiä asioita on huomioida:
- Märkätiloja ei tule käyttää 24h ennen tarkastusta
- Tiloja ei tuuleteta ja väliovet pidetään suljettuna 24h ennen tarkastusta
- Lattiakaivot puhdistetaan
- Varmistetaan pääsy yläpohjaan turvallisesti
- Varmistetaan turvallinen kulku ryömintätilaan
- Otetaan salaojakaivot ja kokoomakaivo esille
- Talokansio tai piirrustukset otetaan esille tarkastajalle
Haastattelulomake
Kuntotarkastus omakotitalo kuuluu keskeisenä osana haastattelulomakkeen täyttäminen. Haastattelulomake lähetetään ennakkoon tilausvahvistuksen yhteydessä ja suositellaan täytettävän ennakkoon. Mikäli haastattelulomakkeen kysymyksiin ei osaa vastata tai siihen tarvitsee apua, ei hätää, kuntotarkastuksen alussa käydään yhdessä tarkastajan kanssa läpi haastattelulomake yhdessä. Kuntotarkastaja neuvoo, ohjaa ja opastaa lomakkeen täyttämistä. Haastattelulomakkeen täyttäminen on tärkeää, sillä lomake liitetään kuntotarkastusraporttiin. Haastattelulomake on osa myyjän tiedonantovelvollisuutta asuntokaupassa.
Haastattelulomakkeella kysytään:
- Omistushistoria
- Tehdyt muutostyöt omistusaikana
- Vauriot tai vaurioepäilyt
- LVIS – järjestelmien toimivuus
- Aikaisemmat tarkastukset ja tutkimukset
- Lisäksi lomakkeeseen voi omistaja liittää oman liitteen jossa voi vapaasti kertoa täydentäviä tietoa kohteesta
Kohdekäynti – kuntotarkastus omakotitalo
Kohdekäynti on näkyvin osa tarkastusta. Pääsääntöisesti kohdekäynti kestää 2,5 – 6,0h riippuen kohteen laajuudesta ja tarvittavista tutkimuksista. Suurin osa tarkastuksista kestää kuitenkin 3,0h.
Kuntotarkastus alkaa haastattelulomakkeen läpi käymisellä, tarkastettavan kohteen asiakirjoihin tutustumiseen. Tämän jälkeen tutustutaan alustavasti sisätiloihin ja otetaan yleisvalokuvat tiloista. Sisäpuolen kierroksen jälkeen siirrytään ulkopuolen tarkastukseen. Ulkopuolen tarkastuksella käydään läpi:
- Rakennuksen vierustat
- Salaojat ja kokoomakaivo
- Ryömintätila
- Julkisivuverhouksen kunto ja toimivuus
- Parvekkeet ja terassit
- Ikkunat ja ovet, liittymät rakenteisiin
- Vesikatto
- Yläpohjatila
Sisätilojen osalta kaikki tilat käydään läpi pintakosteuden tunnistimella. Erityistä huomiota kiinnitetään tekniseen tilaan ja vesipisteellisiin tiloihin. Lisäksi mahdollisten riskirakenteiden osalla pyritään arvioimaan riskin todennäköisyyttä sekä suositellaan tarvittaessa jatkotutkimuksia tarkemman kunnon selvittämiseksi.
Kohdekäynnin lopussa on alustava loppuyhteenveto keskeisimmistä havainnoista joita tarkastuksen aikana on tehty. Tässä kohtaa on viimeistään hyvä esittää kysymyksiä kuntotarkastajalle, mikäli tarkastuksen aikana vastauksia ei ole tullut asioihin. Kohdekäynnin jälkeen kuntotarkastaja laatii raportin, jossa kuntotarkastajalla on oikeus täsmentää ja tarkentaa tehtyjä havaintoja ja kohdekäynnillä tehtyjä johtopäätöksiä.
Kuntotarkastusraportti – kuntotarkastus omakotitalo
Asuntokaupan kuntotarkastuksen suoritusohje ohjaa kuntotarkastusraportin laatimista. Kuntotarkastusraportilla ei ole määrä muotoa ja yritysten raportointi käytännöt vaihtelevat. Suoritusohjeen mukaan kuntotarkasturaportti laaditaan mahdollisimman yksiselitteiseksi. Raportin perusteella on myös henkilön, jolla ei ole rakennustekniikan erityisosaamista pystyttävä muodostamaan käsitys kohteen kunnosta.
Raportissa tulee välttää oletuksia ja epätarkkuuksia. Raportin sävy tulee olla toteava. Kappaleet ja lauseet tulee muotoilla ja jäsennellä lyhyiksi raportin selkeyden ja luettavuuden takia. Raportissa tulee olla vähintään nämä asiat:
- Rakennuksen rakenteet lueteltuina
- Lyhyt tiivistelmä keskeisimmistä havainnoista
- Taulukkomuotoon keskeisimmät havainnot
- Havainnot rakennusosittain
- Havainnoit tiloittain
- Havainnot järjestelmittäin
- Vaurioiden korjaaminen ja korjaamatta jättämisen riskit
- Yleisesti olosuhteet, läsnäolijat, käytetyt välineet, tarkastusajankohta
- Allekirjoitus
Usein kysytyt kysymykset – kuntotarkastus omakotitalo
Mitä maksaa omakotitalon kuntotarkastus
Omakotitalon kuntotarkastus suoritusohjeen mukaan tehtynä ja raportoituna maksaa etelä-Suomen alueella 1200 – 1800€. Muualla Suomessa hinta on huokeampi 700 – 1200€. Kuntotarkastusta ei tule valita vain hinnan perusteella.
Kumpi maksaa kuntotarkastuksen myyjä vai ostaja?
Kuntotarkastuksen maksaa tarkastuksen tilaaja. Tilaajana voi toimia myyjä, ostaja tai myyjä ja ostaja yhdessä. Ennen myyntiin laittamista tehdyn kuntotarkastuksen maksaa myyjä. Ostotarjouksen yhteydessä ennen kauppakirjan allekirjoittamista tehdyn kuntotarkastuksen maksaa yleensä myyjä ja ostaja puoliksi 50/50 osuuksilla. Tästä poikkeavia maksusuhteita on myös sovittu ostajan ja myyjän välillä. Huomaa, että raportti toimitetaan vain tilaajalle ja tilaajan luvalla muille kaupan osapuolille. Ostajan ollessa tilaajan yksin, toimitetaan raportti vain ostajalle. Ostajan suostumuksella toimitetaan raportti muille osapuolille esim myyjälle.
Kuka maksaa kuntotarkastuksen korjaukset?
Kuntotarkastuksen toimenpidesuosituksien eli korjauksien tekeminen ei ole pakollista. Ostaja ja myyjä neuvottelevat yhdessä osana kaupan sopimista korjauksista ja kenen kustannuksella korjaukset tehdään. Myyjä voi tehdä korjauksia ostajan näin vaatiessa osana kauppaa, mutta kohde voidaan myös myydä niin, että ostaja tekee korjaukset omalla kustannuksellaan ja vastaa niiden toimivuudesta. Tärkeää on sopia kirjallisesti kuntotarkastuksen korjauksien tekemisestä ja niiden vastuista.
Saako kuntotarkastuksesta kotitalousvähennyksen?
Kuntotarkastuksesta ei saa kotitalousvähennystä. Lue lisää verottajan sivuilta.
Onko kuntotarkastus pakollinen? – kuntotarkastus omakotitalo
Kuntotarkastus ei ole pakollinen. Kuntotarkastuksen tehtävä on kirjata kohteen kunto puolueettoman asiantuntijan toimesta kattavasti kaupanteon hetkellä. Tämä ennaltaehkäisee mahdollisia epäselvyyksiä ja reklamaatioita kaupan teon jälkeen.