Riskirakenne

Riskirakenne

Onko riskirakenne kaupan este? Riskirakenne eli vaurioitumisherkkärakenne on ollut tyypillinen aikakautensa tapa toteuttaa rakenne, joka on kuitenkin huomattu myöhemmin ajan kuluessa vaurioituvan herkästi.

Asuntokaupan yhteydessä on tärkeää tunnistaa riskirakenteet ja edelleen tutkia niiden kunto ennen lopullista kaupan päättämistä. Asuntokaupan kuntotarkastuksen suoritusohjeessa KH 90-00394 on määritelty yleisimmät ja tunnetuimmat riskirakenteet. Tärkeintä on asuntokaupan yhteydessä tunnistaa ja tutkia riskirakenteet, jotta niiden vastuunjaosta voidaan edelleen sopia kaupan osapuolten kesken.

Asuntokaupan kuntotarkastuksen suoritusohjeessa mainitut riskirakenteet:

Lisäksi tekemieni tarkastuksien, kokemuksen ja uusimman tutkitun tiedon pohjalta on havaittavissa uusia riskirakenteita, joita ei suoritusohjeessa ole mainittuna. Asuntokaupan kuntotarkastuksen suoritusohje KH. 90-00394 on vuodelta 2007. Tämän jälkeen on tullut paljon uutta tietoa rakenteiden toimivuudesta pitkällä aikavälillä.

Kauppakirja ja riskirakenne

Riskirakenteen vastuunjaosta on syytä sopia erikseen yksityiskohtaisesti edelleen kauppakirjassa. Mikäli myöhemmin tulee havainto riskirakenteen kunnon puutteista, on ensimmäinen asiakirja asian vastuunjaon selvittämisessä kauppakirja. Kauppakirjan kirjaukset ovat merkityksellisempiä, kuin viittaus kauppakirjassa kuntotarkastusraporttiin.

Maakaari 540/1995 mahdollistaa kauppakirjassa sopimisen kohteen vastuista vapaasti osapuolten kesken. Sopimisen vapaudesta puhutaan §9;

Riikka Hopealinna

Myyjän ja ostajan on täytettävä velvoitteensa sopimuksen mukaisesti, jollei jäljempänä toisin säädetä.

Sopimuksella saadaan poiketa tämän lain mukaan myyjälle tai ostajalle kuuluvista oikeuksista ja velvoitteista. Ostajan 17–34 §:n mukaisia oikeuksia voidaan rajoittaa vain sopimalla yksilöidysti siitä, millä tavalla hänen asemansa poikkeaa laissa säädetystä.

Tunnista riskirakenne

Turvalliset asuntokaupat tehdään, kun kohteen kunto, riskirakenteet ja riskin paikat on selvitetty. Kaupan kohteen kunto on syytä dokumentoida kattavasti esimerkiksi kuntotarkastuksella. Kaikki lähtee siitä, että tunnistetaan riskin paikat, nostetaan asiat kaupan osapuolten keskusteluun, sovitaan asioista ja edelleen kirjataan sovitut asiat kauppakirjaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Etenkin riskirakenteiden osalta on syytä kirjata mahdollisimman kattavasti vastuunjako kunnosta, huollosta, ylläpidosta ja korjaamisesta kauppakirjaan.