Asunnon ostajan opas
Asunnon ostajan opas antaa keskeisimpiä vinkkejä asunnon ostamiseen. Jokainen ostopolku ja erityispiirteet on erilaisia, joten suosittelen edelleen tarvittaessa konsultoimaan eri alan asiantuntijoita, jotta voit onnistua asuntokaupoilla.
Budjetin määrittäminen
Oman asunnon ostaminen on mahdollista pienemmälläkin budjetilla, mutta oma talous tulee tuntea. Ennen asunnon etsimisen aloittamista on syytä aloittaa selvittämään oman talouden menot ja tulot. Paljonko on varaa käyttää asumiseen. Asumiskuluissa tulee huomioida muutakin, kuin asuntolainan kuukausierä. Kiinteistössä kuluja tulee mm. vakuutuksista, huolto- ja ylläpitotoimista, jätekustannukset, lämmitys-, vesi- ja sähkökulut. Asunto-osakkeen ostamisessa moni kiinteistön kulu kuuluu vastikkeeseen, mutta tulee selvittää mitä kaikkea vastike sisältää.
Usein oman asunnon ostamista varten tarvitaan ns. omarahoitusosuus eli omia säästöjä kauppahinnan maksamiseen. Omarahoitusosuus riippuu monista eri tekijöistä, joten tarkkaa osuutta ei voi sanoa, mutta tyypillisesti 10-15 %. Myös erilaisia täydennys vakuuksia voi ostaa, kannattaa kysyä pankilta lisää vaihtoehdoista.
Tarpeiden ja toiveiden määrittäminen
On hyvä kirjoittaa ylös lista asioista, joita etsii omalta kodilta. Lista voi olla moni osainen, jossa on ehdottomat vaatimukset, lisäarvoa tuovat ja sellaiset ominaisuudet joita ei halua asunnossa olevan.
- Asunnon koko, tätä ei kuitenkaan kannata rajata liian tiukoilla reunaehdoilla
- Huoneiden lukumäärä
- Sijainti; kaupunki, kaupungin osa
- Kunto, remontoitava vai uusi / uutta vastaava kohde
- Omakotitalo, erillistalo, rivitalo, kerrostalo, taloyhtiö; iso vai pieni yhtiö
Asunnon ostaminen on arvokas hankinta, joten on syytä samalla pohtia tulevaisuutta. Onko asumistarpeissa tulossa muutoksia, entä onko mahdollisesti hankittava asunto tarve myydä, jolloin jo ostovaiheessa on hyvä miettiä asunnon myymistä myöhemmin.
Asunnon etsintä
Asunnon etsimiseen löytyy monenlaisia palveluita. Yleisimmät hakusivustot ovat Oikotie ja Etuovi, jossa välittäjät ilmoittavat myytävissä olevista asunnoista. Myös Tori kauppapaikalla on myynnissä asuntoja, ilmoituksia voi olla myös yksityisiltä myyjiltä. Yksityisten välisissä kaupoissa on tärkeää, että osapuolet ovat kokeneita ja tuntevat asuntokauppaan liittyvät erityispiirteet. Mikä olet ensiasunnon ostaja on hyvä hankkia asiantuntija apua kaupan tekemiseen, mikäli olet ostamassa asuntoa yksityiseltä henkilöltä suoraan.
Kiinteistönvälitystoimistoilla on myös erilaisia palveluita asunnon etsimiseen. Tälloin voi päästä myös ostamaan asuntoa, joka ei ole julkisilla markkinoilla tai kohteeseen ennen muita ostaja ehdokkaita, sillä kiinteistönvälittäjällä voi olla kontakteja asunnon omistajiin, jotka vasta harkitsevat asunnon myymistä. Kiinteistönvälittäjää voi siis käyttää myös asunnon ostotoimeksiantoon, ei vain asunnon myymiseen.
Tutustu alueeseen
Ostettava asunto on keskiössä, mutta on syytä tutustua myös alueeseen. Alueelle on hyvä tehdä tutustumiskävelyitä eri vuorokauden aikoina ja eri viikonpäivinä, jotta havaitsee mahdollisia poikkeavuuksia, jolla voi olla merkitystä. Esim. lentomelualueella on hyvä tutustua aikaan, jolloin lentomelua on havaittavissa, jotta voi arvioida melun vaikutuksen omaan asumiseen. Vilkasliikenteisen tien vieressä on hyvä tutustua silloin, kun liikennettä on enemmillään esim. iltapäivällä arkena. Viikonloppuisin voi nähdä naapureiden asumistottumuksia, onko heillä esim. jokin harrastus, josta aiheutuu myös melua, joka kantautuu asuntoon.
Alueeseen tutustuminen on myös asiakirjoihin huolellista tutustumista. Kiinteistönvälittäjä ollessa mukana, on hänen velvollisuus selvittää alueella tapahtuvat muutokset esim. kaavoituksen osalta. Kaupunkialueella voi olla täydennysrakenushankkeita, jotka pidemmällä aikavälillä voi muuttaa merkittävästikin maisemaa ja näkymiä. Näillä voi olla vaikutusta asumisviihtyvyyteen sekä asunnon arvoon.
Asuntoon tutustuminen
Asunnon tutustuminen tulee tehdä huolella. Vaikka asunnosta tulisikin tehdä nopeasti ostotarjous ja ostajaehdokkaita olisi useita, on tutustumiseen syytä varata aikaa. Yksityisesittely on hyvä tapa varata rauhalliseen tutustumiseen, jolloin asunnossa ei ole muita ostaja ehdokkaita. Yksityisesittelyssä voi käyttää aikaa niin paljon, kuin vain on tarpeen asunnon huolelliseen tutustumiseen ennen ostotarjouksen jättämistä.
- Tarkasta huolellisesti kaikki tilat
- Selvitä kauppaan kuuluvien koneiden laitteiden kunto
- Avaa kaappeja, luukkuja ja koteloita, jotka on mahdollista
- Arvioi sisäilman laatua ja ilman vaihtuvuutta
- Avaa ovia ja ikkunoita, tarkasta niiden toiminta
- Kysy täydentäviä kysymyksiä, vaikka ne voisi olla itsestään selvyyksiä
- Mikäli jotakin ei voi tarkastaa esim. runsaan irtaimiston vuoksi, on hyvä kirjata tämä ostotarjoukseen
- Tutustu huolellisesti asiakirjoihin ja kysy tarkentavia kysymyksiä mm. vastikkeen osalta mitä vastike kattaa. Kiinteistössä rakennuslupa-asiakirjoihin ja lopputarkastuspöytäkirjaan on syytä tutustua.
Asunnon tarkastaminen
Asunnon tarkastaminen voi tarvita toisinaan teknistä asiantuntemusta. Tällöin on syytä käyttää ammattilaista apuna. Asuntokaupan kuntotarkastaja on perehtynyt asuntojen tarkastamiseen kaupantekotilanteessa. Asuntokaupan kuntotarkastuksen suoritusohje KH 90-00394 määrittelee tarkoin asunnon tarkastamisen laajuuden sekä ohjaa kiinnittämään huomioita riskirakenteisiin ja riskin paikkoihin, jotka on syytä mahdollisesti tutkia tarkemmin rakenteita avaamalla ennen asuntokauppaa.
Asunto-osakkeen kaupanteon yhteydessä tarkastetaan asunto yleensä kevyemmin, vesipisteellisten tilojen kunto, mutta asuntokaupan kuntotarkastus voidaan suorittaa kerrostalohuoneistoon ja rivitalo asuntoon. Ammattilaisen käyttäminen ennen kauppakirjan allekirjoittamista on suotavaa etenkin vanhemmissa kohteissa. Asunto-osakeyhtiön kauppatilanteessa on hyvä soittaa isännöitsijälle tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja kysyä asunto-osakeyhtiön tilanteesta ja päätöksenteosta.
Omakotitalojen kaupan yhteydessä on jo muodostunut vakiintunut tapa tehdä asuntokaupan kuntotarkastus. Mikäli myyjä on teettänyt asuntokaupan kuntotarkastuksen ennen myyntiin laittamista, on ostajan syytä soittaa tarkastajalle ja käydä raportti yhdessä kuntotarkastajan kanssa läpi ennen kauppakirjan allekirjoittamista.
Palvelut asuntokauppaan
Olen toiminut asuntokaupassa monessa eri roolissa; kiinteistönvälittäjänä, kuntotarkastajana, ostajana ja myyjänä. Tunnen asuntokaupan eri osapuolten roolien vastuun. Olen käytettävissä tukena eri vaiheissa;
- Asunnon etsintä
- Asuntoon tutustuminen ennen ostotarjouksen jättämistä
- Ostotarjouksen jättämisen tukena
- Asiakirjoihin perehtyminen ja niiden merkityksen selvittäminen
- Asuntokaupan kuntotarkastus, kosteuskartoitus, kuntotutkimus
- Kuntotarkastusraporttien konsultointi ( myös ei itse tekemäni tarkastukset )
Kysy palveluista, räätälöidään tarpeisiisi sopiva palvelu tilanteeseen.
Lisää tietoa asunnon ostamiseen
Löydät blogistani ja verkkosivuiltani lisää tietoa asuntokaupasta. Linkkejä luotettaviin tietolähteisiin on lisätty aihealueeseen liittyen. Ottamalla yhteyttä, voimme yhdessä kartoittaa tilanteen ja katsoa tilanteeseen sopiva palvelu. Joskus lyhyt puhelin konsultaatio auttaa tilanteeseen, voimme tavata Teams-yhteydellä ja tutustua asiakirjoihin yhdessä, voimme sopia käynnin kohteeseen, jossa yhdessä käymme läpi asuntoa ja sen mahdollisuuksia sekä riskejä.
Riikka Hopealinna Rakennusterveysasiantuntija Rakennustekniikan insinööri Kuntotarkastaja Laillistettu kiinteistönvälitt. LKV Julkinen kaupanvahvistaja