Kuntotarkastus termit tutuksi

Kuntotarkastus – termit tutuksi

Asuntokaupan yhteydessä esiintyy monenlaisia termejä ja lyhentejä, jotka voivat olla asiaan perehtymättömällä vieraita. Tällä sivulla käydään läpi keskeisimpiä termejä ja lyhenteitä, joita asuntokaupan yhteydessä tai kuntotarkastuksessa esiintyy. Kysy tarvittaessa lisää, jotta tunnet termit ja niiden merkityksen. Tehdään kuntotarkastus – termit tutuksi.

Sivustollani ja asuntokauppa – blogissa avataan termejä ja niiden merkitystä laajemmin, joten tutustu sivustooni. Olen työskennellyt vuosia asuntokaupan parissa eri rooleissa, joten saat minulta kattavasti tietoa koko asuntokaupan prosessista. Verkostoistani löytyy alan parhaita ammattilaisia, joten tarvittaessa ohjaan erityisasiantuntijan puoleen, jos asiasia vaatii tarkempaa tietoa tai perehtymistä.

Asuntokauppa – termit tutuksi

ASUMISTERVEYSASETUS

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen (545/2015) asunnon tai muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista. Tätä asetusta sovelletaan terveydensuojelulain (763/1994) nojalla tehtävään asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisten olosuhteiden valvontaan. Asumisterveysasetus koskee myös päivähoito- ja koulutilojen, oppilaitosten, lastenkotien, vanhainkotien ja muiden vastaavien julkisten tilojen terveydellisiä olosuhteita. Asetus ei koske pelkästään työntekijöiden oleskeluun tarkoitettuja tiloja eli työpaikkoja. Asumisterveysasetuksen terveydellisillä olosuhteilla tarkoitetaan asunnon tai muun oleskelutilan fysikaalisia (esim. lämpötila, kosteus, ilmanvaihto, melu) ja kemiallisia (esim. hiilidioksidit, häkä, formaldehydi) sekä biologisia(esim. mikrobikasvustot) olosuhteita.

Asumisterveysasetuksessa on säädetty myös pätevyysvaatimuksista, jotka terveydensuojeluvalvonnan apuna toimivalla ulkopuolisella asiantuntijalla pitää olla.
Asumisterveysasetuksen soveltamisohje Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) on laatinut myös asumisterveysasetuksen soveltamisohjeen, jossa annetaan yksityiskohtaisia tulkintoja ja käytännön esimerkkejä asumisterveysasetuksen soveltamiseksi. Soveltamisohje on julkaistu verkkojulkaisuna viidessä osassa.

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTUS

Asuntokaupan kuntotarkastuksessa tarkastellaan koko rakennus rakennusosittain sekä arvioidaan mahdollisia riskejä. Se tehdään pin­ta­puo­li­ses­ti, ais­tin­va­rai­ses­ti ja ra­ken­tei­ta rik­ko­mat­ta. Kuntotarkastuksessa määritetään kohteet, joiden kunnon selvittäminen vaatii tarkempaa tutkimusta esimerkiksi rakenteita avaamalla (=kuntotutkimus). Asuntokaupan kuntotarkastus kertoo puolueettomasti kohteen kunnon kaupanteon hetkellä, ja sitä suositellaankin tehtäväksi aina asuntokaupan yhteydessä. Lue lisää asuntokaupan kuntotarkastuksesta >

AKK = Asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyys.

AKKO = Koulutusohjelma, joka antaa kokonaiskuva asuntokaupan yhteydessä suoritettavan Yhteisen Toimintamallin (YTM) mukaisen asunnon kuntotarkastuksen suorittamisesta. Koulutus antaa osallistujalle tiedot, joiden avulla hän voi yhdessä työkokemuksen kautta saamiensa taitojen kanssa itsenäisesti suorittaa YTM:n mukaisia kuntotarkastuksia.

ASUNTOKAUPPALAKI = Asuntokauppalaki on laki, jota sovelletaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden myynnissä.

HOME TALKOOT
Hometalkoot.fi -sivustoa ylläpitää Hengitysliitto ry. Sivusto toteutettiin osana ympäristöministeriön koordinoimaa valtakunnallista Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelmaa, jonka tehtävänä oli saattaa alkuun suomalaisen rakennuskannan tervehdyttäminen kosteus- ja homevaurioista. Sivustolla on paljon tietoa omakotitalon omistajille ja alan ammattilaisille.

IV eli Ilmanvaihto

KAUPANVAHVISTAJA = Kiinteistön kaupan vahvistaa kaupanvahvistaja. Ilman kaupanvahvistusta luovutus on mitätön, eikä ostaja voi saada lainhuutoa kiinteistöön. Vahvistuksen voi tehdä ainoastaan kaupanvahvistaja. Kaupanvahvistajia voit hakea täältä.

KH 90-00394 = YTM-kuntotarkastus suoritetaan ja raportti laaditaan suoritusohjeen KH 90-00394 mukaan. Suoritusohje määrittelee erittäin tarkasti muun muassa kuntotarkastuksen tavoitteet, sen sisällön ja laajuuden, tarkastuksessa tehtävät mittaukset, raportoinnin sekä kuntotarkastajan vastuun.

KUNTOARVIO = Kuntoarvion avulla selvitetään isojen kiinteistöjen, kuten kerrostalo- ja rivitaloyhtiöiden rakenteiden ja järjestelmien kunto tulevien korjaustarpeiden ja kustannusten määrittämiseksi. Kuntoarvioon liitetään yleensä pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma (PTS-ehdotus).

KUNTOKARTOITUS = Kartoitus-termi liittyy usein toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on selvittää jonkin yksittäisen vaurion tai ongelman olemassaoloa ja laajuutta, esimerkiksi asbestikartoitus tai vesivahingon yhteydessä tehtävä kosteuskartoitus.

KUNTOTUTKIMUS = Kuntotarkastuksen yhteydessä saatetaan tehdä tai suositella tehtäväksi rakenteiden avauksia rakenteen kunnon ja riskirakenteiden tarkempaa tutkimista varten. Tällöin puhutaan kuntotutkimuksesta. Kuntotutkimuksella saadaan siis selvyys rakenteen kunnosta. Kuntotutkimus on mittauksiin ja esim. laboratoriotutkimuksiin perustuva kunnon selvitystapa.

LOPPUTARKASTUS lopputarkastuspöytäkirjalla osoitetaan, että rakennustyö on valmiiksi saatettu. Lopputarkastus tulee tehdä rakennusluvan voimassaoloaikana. Mikäli lopputarkastusta ei ole tehty rakennusluvan aikana, tulee hakea uusi rakennuslupa. Uudessa rakennusluvassa voi olla lisäehtoja.

LVI = Lämpö, vesi, ilma

LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä

LVV eli laillistettu vuokravälittäjä

MAAKAARI = Maakaarta sovelletaan kiinteistökaupoissa, jolloin myydään esimerkiksi omakotitalo, paritalo, tontti tai muu kiinteistö. Kaupan vahvistaa tällöin kaupanvahvistaja.

MIKROBI yhteisnimitys homeet, hiivat, bakteerit ja sienet

PAH eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt
PAH-yhdisteitä on rakennusmateriaaleissa mm. vedeneristeenä käytetyssä kivihiilipiessä ja kreosootissa. PAH-yhdisteet on luokiteltu syöpää aiheuttaviksi aineiksi, ne aiheuttavat myös mm. silmä- ja iho-oireita. Korjaus ja purkutöissä tulee huomioida haitta-aineet ja suorittaa työt, niin ettei henkilöt ympäristössä pääse altistumaan PAH-yhdisteille. Tällaiset erityiset purkutyöt kasvattavat remontti kustannuksia tai vaatii erillisiä suunnitelmia PAH-yhdisteiden sisältävien rakennusmateriaalien kapselointia niin ettei yhdisteitä pääse sisäilmaan. Rakenteen avauksen yhteydessä voidaan ottaa materiaalinäytteitä PAH-haitta-aineiden selvittämiseksi materiaalista.

PINTA-ALAT ASUNTOKAUPASSA asuinpinta-ala, huoneistoala, kerrosneliömetrit, kerrosala, huoneala, kokonaisala, bruttoala. Ole tarkkana pinta-aloissa ja niiden merkityksessä. Kysy pinta-aloista tarvittaessa lisää.

PKM eli Pätevöitynyt kosteudenmittaaja

PTS = Kiinteistön PTS tarkoittaa pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Se kertoo kiinteistön tulevat korjaustarpeet ja se on kiinteistön ylläpidon tärkeä työkalu.

PÄÄKUVAT tarkoittaa: Rakennuksen pohjapiirustus, leikkauskuvat, julkisivukuvat

RAK eli Rakennepiirustukset

RI eli Rakennustekniikan insinööri

RKM eli Rakennusmestari

RTA eli Rakennusterveysasiantuntija
Sertifioitu rakennusterveysasiantuntija (RTA) on asiantuntija, jolla on ammattitaito ja ajan tasalla olevat tiedot tehtävän suorittamiseen ja eri osapuolten avustamiseen, kun epäillään sisäilmaongelmaa, etsitään syytä ja/tai poistetaan ongelmaa yhteistyössä esim. kiinteistön omistajien, käyttäjien, työterveyshuollon ja viranomaisten kanssa. Terveydensuojelulain 49 d §:n mukaisten rakennusten kosteus- ja homevaurioihin sekä sisäilmaongelmiin liittyvien ulkopuolisten asiantuntijoiden vaatimukset on säädetty asumisterveysasetuksen 21 §:ssä ja liitteessä 3.
Sertifioitu RTA on asiantuntija, jolla on laaja osaaminen. Hän tuntee sisäilman epäpuhtaudet, niiden terveysvaikutukset, tutkimusmenetelmät ja torjunnan, ymmärtää rakennusfysiikkaa, fysikaalisia olosuhteita, tuntee kuntotutkimusmenetelmät, rakenne- ja tuotantotekniikat, tuntee aiheeseen liittyvän juridiikan, ja ymmärtää myös ilmanvaihdon ja ilmastointitekniikan perusteet.

SISÄILMASTO
Sisäilmasto on sisätilan olosuhde, jossa huomioidaan, lämpötila, ilman liike eli vetoisuus, akustiikka, valaistus, rakennuksen sisäilman laatu, kosteus, haitta-aineet, mikrobit ja puhtaus. Sisäilmasto on laajempi käsitys sisätilojen olosuhteista kuin sisäilman laatu. Sisäilmastolle on laadittu ohjekortti RT 07-11299 jossa määritellään sisäilmastolle laatuluokitukset S1, S2 ja S3. Ohjekorttia voidaan käyttää uudisrakentamisessa rakentamisen laadun määrittelyyn ja soveltuvin osin myös korjausrakentamisessa.

Kuntotarkastus – termit tutuksi