
Myyjän vastuu asuntokaupassa
Myyjän vastuu asuntokaupassa ulottuu laajalle. Myyjä vastaa kohteen kunnosta ja siitä annettavista tiedoista, vaikka ei olisi itse tiedon antaja. Asunnon myyntiesitteellä olevista tiedoista sekä niiden oikeellisuudesta vastaa myyjä. Välittäjällä on selonottovelvollisuus, mutta myyjä vastaa myös näistä tiedoista.
Myyjä voi turvata omaa selonantovelvollisuuttaan käyttämällä kuntotarkastajaa myytävän kohteen teknisen kunnon selvittämisessä. Kuntotarkastajan vastuu on tehdä työ huolellisesti ja ammattitaitoisesti sekä puolueettomasti. Myyjä vastaa kuntotarkastajalle annetuista tiedoista ja niiden oikeellisuudesta. Myyjän tulee tutustua kuntotarkastusraporttiin huolellisesti, sillä myyjä vastaa asuntokaupassa annetuista tiedoista ja niiden oikeellisuudesta ostajalle. Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta rakennuksen kunnon osalta. Tarvittaessa myyjän tulee huomauttaa ja pyytää tarkastajaa korjaamaan mahdollinen virhe raportissa. Myyjä tuntee kohteensa parhaiten, vaikka ei ole rakentamisen ammattilainen.

Asunnon kunto tulee selvittää
Asunnon tekninen kunto määrittää kohteen arvon. On tärkeää tehdä kattava asuntokaupan kuntotarkastus suoritusohjeen KH 90-00394 mukaan mahdollisine jatkotutkimuksineen ennen kodin myyntiin laittamista. Teknisen kunnon ollessa selvillä, on hintapyyntö oikealla tasolla sekä ostajalla kattavat tiedot kohteen kunnosta ennen ostotarjouksen jättämistä. Näin vältytään tarpeettomilta tarjousneuvottelukierroksilta sekä turhalta odottamiselta tarjouksen vahvistumiseksi.
Mikäli kuntotarkastusta ei ole tehty ennen myyntiin laittamista, on yleensä ostotarjouksen ehtona asuntokaupan kuntotarkastuksen teettäminen. Tällöin tarjouksen vahvistuminen lopulliseksi kaupaksi voi viedä viikosta kahteen, riippuen kuntotarkastajan varauskalenterista. Eikö olisi helpompaa siirtyä ostotarjouksen hyväksymisestä suoraan kaupan tekoon, kuin odotella jännityksellä kuntotarkastusta ja siitä saatavia tietoja.

Kuntotarkastus tehtynä ennakkoon ennen myyntiin laittamista, on mahdollista sopia ostajan kanssa ostotarjouksen jättämisen yhteydessä konsultaatio kuntotarkastajan kanssa. Kuntotarkastuksen raportin havainnot voidaan käydään läpi puhelimitse tai Teams konsultaationa. Lisämaksusta kuntotarkastusraportti voidaan käydään läpi kohteessa, mikä on hyvinkin suosittu tapa toimia. Ostajan kierroksella voidaan esittää täydentäviä kysymyksiä liittyen kuntotarkastuksen havaintoihin sekä keskustella mahdollisista tulevista korjaus ja ylläpitotoimista.

Myyjän vastuu kunnosta
Kiinteistökaupassa myyjän vastuu on viisi vuotta ja osakekaupassa kaksi vuotta. Rakenteiden kunto voi muuttua oleellisesti lyhyessäkin ajassa. Jälkeen päin kaupan kohteen kunnon selvittäminen kaupantekohetkellä on haastavaa, aikaa vievää ja kustannuksia tuovaa.
Myyjä ei vastaa ostajan huollon, kunnossapidon tai ylläpidosta aiheutuvista laiminlyönneistä ja niistä aiheutuneista vaurioista kaupan kohteen kunnolle. Myyjä vastaa siitä, että kaupan kohteen kunto on kerrottu kattavasti ennen ostotarjouksen tekemistä. Ostajan tulee voida luottaa annettuihin tietoihin. Erilaiset adjektiivit voivat kuvata yleisesti kohteen kokonaiskuntoa; hyvä, tyydyttävä, välttävä, jne. Näillä termeillä on merkitystä siinä, mitä ostaja voi olettaa kohteen kunnon olevan myös rakenteiden osalta, joita ei voida ilman pintoja rikkomattomin menetelmin arvioida.
Mikäli kaupan kohteesta syntyy epäselvyyttä kaupanteon jälkeen, nousee kuntotarkastusraportti merkittäväksi osaksi selvityksessä, mikä on ollut kohteen kunto kaupantekohetkellä ja mitä on voitu tietää kohteen kunnosta. Ei siis ole yhdentekevää kuka kuntotarkastuksen suorittaa ja laatii raportin.
Tietoa asuntokaupasta
Maakaari, lainsäädäntö asuntokauppaan
Home Talkoot – tieto rakennusten kunnosta pientalon omistajalle
Riskirakenteet – tutustu tarkemmin riskirakenteisiin asuntokaupassa
Asuntokaupan kuntotarkastus – tietoa kuntotarkastuksesta
