![Hopealinna rakennusterveysasiantuntija](https://www.hopealinna.fi/wp-content/uploads/2024/09/Hopealinna-1200-x-500--1024x427.jpg)
Rakennusterveysasiantuntija RTA
Rakennusterveysasiantuntijan pätevyys on määritelty asumisterveysasetuksessa 545/2015. Nimikettä voi käyttää, kun on suorittanut erillisen rakennusterveysasiantuntija koulutuksen vähintään 45op hyväksytysti ja omaa riittävän työkokemuksen. Pätevyyden voi vahvistaa edelleen ulkopuolisen riippumattoman toimijan toimesta. Eurofins on ylläpitävä puolueeton toimija ja sertifikaattihausta voit etsiä pätevyyden omaavia henkilöitä, jotka ovat rekisteröineet pätevyyden.
Oletko havainnut kotisi tilassa poikkevaa hajua tai pinnoitemuutoksia? Onko esimerkiksi kuntotarkastusraportissa mainittu riskirakenteista? Epäiletkö vauriotilaa? Vai onko kyseessä asuntokaupan riitatilanne, johon tarvitset RTA-asiantuntijan apua?
![Poikkeava haju asunnossa](https://www.hopealinna.fi/wp-content/uploads/2023/06/homeen-haju-1024x427.png)
1. Konsultaatiokäynti / kohteen kartoitus
RTA eli rakennusterveysasiantuntijan tutkimus alkaa konsultaatiokäynnillä, jossa kartoitetaan mahdollisen ongelman olemassa olo ja selvitetään tutkimuksien laajuutta. Käynnin aikana kartoitetaan tila / tilat, tutustutaan asiakirjoihin ja haastatellaan tilan käyttäjiä. Kartoituskäynnillä voidaan tutkia esim. ilmanvaihtoa, kartoittaa pintakosteudentunnistimella pintoja ja/tai tehdä pienimuotoisia rakenteen avauksia 1-2 kpl.
Mikäli havaitaan kartoituskäynnillä, että kohde tarvitsee laajoja tutkimuksia kunnon selvittämiseksi esim. useita rakenteiden avauksia, varataan erillinen tutkimuskäynti, jonka yhteydessä käydään kohde kattavasti läpi, tehdään tarvittavat kuntotutkimukset ja materiaalinäytteiden otot.
2. Kirjallinen raportti
Kartoituskäynnin dokumenttien, tehtyjen havaintojen ja haastattelujen pohjalta laaditaan kirjallinen raportti käynnin havainnoista ja tehdä kohteeseen soveltuva yksilöllinen tutkimussuunnitelma, mikäli tutkimuksia jatketaan laajemmin. Kartoituskäynti ei sido jatkotutkimuksien teettämiseen edelleen. – Toisinaan ongelma ratkeaa kartoituskäynnillä, mikäli ongelman taustalla on helposti korjattava vika, vaurio tai puute. Kartoituskäynnillä voit hyödyntää rakennusterveysasiantuntijan osaamista ja kysyä myös muita rakennuksen kuntoon, huoltoon ja ylläpitoon liittyviä kysymyksiä.
3. Yksilöllinen tutkimussuunnitelma
Tutkimussuunnitelma riippuu kohteen iästä, käytetyistä materiaaleista ja rakenteista, havaituista ongelmista ja niiden laajuudesta. Yksilöllinen tutkimussuunnitelma käydään aina lävitse asiakkaan kanssa sekä sovitaan yhdessä ehdotetun tutkimuksen sisällöstä, yksityiskohdista ja laajuudesta sekä kustannuksista.
Yksilölliseen tutkimussuunnitelmaan voi sisältyä ilmanäytteitä, pyyhintä- ja laskeumanäytteitä, rakenneavauksia ja materiaalinäytteitä. Näytteet tutkitutetaan aina akkreditoidussa laboratoriossa.
Sisäilmasto-ongelman tutkimisessa tulee käyttää asumisterveysasetuksen ja Valviran soveltamisohjeen mukaisia tutkimusmenetelmiä.
4. RTA-tutkimuksen raportti
Jatkotoimenpiteenä tehdyistä tutkimuksista tehdään kirjallinen valokuvallinen raportti havainnoista ja johtopäätökset. Raportissa on yhteenveto tarkastuksesta, lähtötiedoista ja tehdyistä tutkimuksista. Yhteenvedosta saa yleiskäsityksen tarkastuksen laajuudesta. Varsinainen raporttiosuus sisältää yksilöityjä tietoja, johtopäätökset, valokuvia sekä suositukset jatkotoimenpiteistä. Raportti ei ole korjaustyöselostus vaan pohja mahdolliselle korjaustyöselostuksen tekemiselle.
5. Kustannusarvio
Mikäli tarvitset kustannusarvion havaittujen vaurioiden korjaamiseen, voimme tehdä laskennan käyttäen RT-kustannuslaskentaohjelmistoa. RT-kustannuslaskentaohjelmiston kustannusmenekit on ulkopuolisen riippumattoman toimijan määrittelemät menekit ja kustannustasot. Menekit on määritelty laajojen ja suurten kohteiden keskiarvomenekeistä, joita voidaan soveltaen käyttää pienempien kohteiden korjaustöiden kustannusten arvioimiseen. Asuntokaupan reklamaatiotilanteissa tarvitaan tietoa korjausten kustannuksista. RT-kustannuslaskentaohjelmisto on yleisesti hyväksytty tapa määritellä kustannuksia riitatilanteissa.
Hyvä rakennusterveysasiantuntija
Rakennusterveysasiantuntijan työssä tulee tuntea laaja-alaisesti rakentamisen historiaa, rakentamisessa käytetyt materiaalit ennen ja nyt, sekä ymmärtää rakentamista, jotta pystyy arvioimaan rakenteen toteutukseen liittyvät työvirheiden mahdollisuudet.
Ongelman selvittäminen vaatii erinomaista havainnointikyky ja erityisasiantuntijan tulee myös osata erilaiset tutkimusmenetelmät, jotta ongelman tutkiminen on nopeaa ja mahdollisimman kustannustehokasta. Viestinnän ja raportoinnin tulee olla selkeää, yksilöityä, ymmärrettävää sekä perusteltua.
![](https://www.hopealinna.fi/wp-content/uploads/2024/12/Hopealinna-R.jpg)
Riikka Hopealinna
- Rakennusterveysasiantuntija RTA
- Rakennustekniikan insinööri AMK
- Asuntokaupan kuntotarkastajan koulutus KIINKO
- Energiatodistuksen laatijan pätevyys FISE
- LKV laillistettu kiinteistönvälittäjä
- Julkinen kaupanvahvistaja 402000/817
Yli 10 vuoden kokemus asuntokaupasta