Rivitalon kuntotarkastus

Rivitalohuoneiston kuntotarkastus asuntokaupassa

Voiko rivitalohuoneistoon myös tehdä kuntotarkastuksen? Tähän kysymykseen törmään kuntotarkastajan työssä lähes viikoittain. Monilla on vääriä käsityksiä, millaisiin tilanteisiin suoritusohjeen KH 90-00394 mukainen asuntokaupan kuntotarkastus soveltuu. Kuntotarkastus ei koske pelkästään omakotitaloja vaan myös asunto-osakeyhtiötä; rivitalohuoneiston kuntotarkastus on syytä tehdä asuntokaupan yhteydessä.

Huoneiston kunto antaa yleiskuvan koko taloyhtiön kunnosta

Asunto-osakeyhtiössä vilisee paljon termejä: taloyhtiö, hallintaoikeus, osakas, vastuunjakotaulukko, PTS. Mitä siis pitääkään tietää, kun on ostamassa huoneistoa asunto-osakeyhtiöstä? Mitä pienempi yhtiö ja mitä enemmän asioita on osakkaiden vastuulla, sitä enemmän korostuu ostajan selonottovelvollisuus ja ymmärrys taloyhtiön asioiden hoidosta.

Moni toteaa myös virheellisesti, että kuntotarkastusta tai kosteusmittausta ei tarvita, koska asunto-osakeyhtiö vastaa rakenteista. Onkin paikallaan muistuttaa, kuka viime kädessä maksaa yhtiön kulut. Ne maksaa osakkaat, jotka omistavat hallintaoikeuden huoneistoonsa. Vaikka taloyhtiö vastaakin rivitaloyhtiöissä rakenteista, niiden kunnosta ja ylläpidosta, ovat maksumiehinä osakkaat yhdessä – vaikka vika, vaurio tai puute löytyisikin naapurihuoneistosta. Ei ole harvinaista sekään, että esimerkiksi kattava kosteusvauriokorjaus tuo osakkaalle useiden kymmenien tuhansien eurojen lisäkulut. Ota siis asioista selvää ennen ostopäätöstäsi.

Asuntokaupan kuntotarkastus asunto-osakeyhtiössä suoritetaan kaupan kohteena olevaan huoneistoon, ja huoneiston kunto antaa yleiskuvan koko taloyhtiön tilanteesta ja toteutuneista rakenneratkaisuista. Ei ole yhdentekevää missä kunnossa taloyhtiön vastuulla olevat rakenteet ovat. Kuka tietää rakenteiden kunnon ja milloin viimeksi ulkopuolinen asiantuntija on tehnyt taloyhtiössä kartoituksen? Entä milloin viimeksi on tarkastettu yläpohja tai ryömintätila? Vastuun ja taloudellisten seikkojen lisäksi erilaiset vauriot näkyvät asumisterveydessä. Siksi ostoa suunnittelevan tulisi tietää kohteen tilanteesta tarkemmin.

Kuntotarkastus rivitalo

Varautumista tuleviin korjaustarpeisiin

Kuntotarkastuksesta selviää mm. onko taloyhtiössä toteutettu riskirakenteita, jotka ovat olleet hyväksyttyjä toteutustapoja rakennusaikana. Riskirakenteiden kartoitus on hyvä tehdä, etenkin tilanteessa, jossa itsellään ei ole tietämystä rakentamisesta. Yleisimmin kuntoarvioissa ei oteta kantaa riskirakenteisiin, eikä kuntoarvioon sisälly riskirakennetarkastelua. Kuntoarvio ei ole saman sisältöinen tarkastustus kuin asuntokaupan kuntotarkastus.

Asuntokaupan yhteydessä tehty kuntotarkastus asuinhuoneistoon ei ole hyödyllinen pelkästään ostajalle ja myyjälle vaan myös koko taloyhtiölle, sillä samanlaiset rakenneratkaisut ja toteutustavat toistuvat pääsääntöisesti koko rakennuksessa. Jos kuntotarkastuksessa havaitaan riskin paikkoja, on taloyhtiön syytä tarkastaa myös muiden asuntojen osalta samat rakenneosat ja varautua ajoissa mahdolliseen korjaustarpeeseen. Asuinhuoneistoissa voi olla myös muista huoneistoista poikkeavia tila / rakenneratkaisuja.

Jokainen meistä haluaa, että kotona on turvallista ja terveellistä asua. Kun olet tekemässä elämäsi suurinta taloudellista sijoitusta, on järkevää käyttää alan asiantuntijaa kartoittamaan riskin paikkoja.

Turvallisemman ja terveellisemmän asumisen puolesta,

Riikka Hopealinna
Rakennusterveysasiantuntija RTA
Rakennustekniikan ins. RI
Energiatodistuksen laatijan pätevyys


Oletko myymässä tai ostamassa kiinteistöä tai rivitalohuoneistoa? Valitessasi elämäsi suurimpaan investointiin asiantuntijaa varmista, että tarkastajalla on kokemusta nimenomaan pientaloista. Vuosien kokemus tuo varmuutta, ja ammattitaitoisesti tehty asuntokaupan kuntotarkastus tuo varmuutta ostopäätkseen. Ota yhteyttä, niin sovitaan tapaaminen!

Riikka Hopealinna rakennusterveysasiantuntija

Linkkejä:

Finlex asuntokauppalaki

Asuntokauppa Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla

Jätä kommentti